Ce beneficii aduce inotul copiilor tai?
Studiile arată că înotul este o activitate care stimulează dezvoltarea fizică armonioasă a copiilor, cu multiple implicaţii pozitive pentru sănătate. Beneficiul major este dat de faptul că această formă de exerciţiu fizic antrenează musculatura întregului organism fără să pună presiune pe articulaţii, un aspect important şi în cazul adulţilor, dar cu atât mai important în cazul copiilor care au încheieturile mult mai „laxe” şi mai vulnerabile. În plus, înotul este o formă de aerobic, adică un sport care favorizează oxigenarea şi stimulează activitatea cardiacă, de aceea ar trebui practicat de la vârste cât mai mici. Potrivit Asociaţiei de Fitness în Apă din Statele Unite, U.S. Water Fitness Association (USWFA), înotul aduce beneficii fizice care includ creşterea flexibilităţii şi a masei musculare, precum şi refacerea mai rapidă a leziunilor în urma chirurgiei sau accidentelor, fiind o formă ideală de kinetoterapie.
Corectează probleme de sănătate
Înotul este o modalitate ideală de a arde calorii în plus. Din acest motiv, copiii cu probleme de greutate sunt printre beneficiarii acestui sport. Spre deosebire de alte tipuri de activităţi fizice care presupun efort şi rigoare, înotul oferă beneficii similare, dar rămâne o activitate distractivă care combină amuzamentul cu arderea caloriilor. Studiile arată că, în cazul copiilor cu artrită juvenilă a celor cu deformări la nivelul coloanei, înotul ajută la calmarea durerilor, ba mai mult, poate ajuta chiar la corectarea curburilor nefireşti ale coloanei. De asemenea, s-a observat că printre copii care suferă de astm, cei care înoată regulat au crize mai rare şi de intensităţi mai mici, acest lucru fiind dat de faptul că înotul îmbunătăţeşte respiraţia şi măreşte capacitatea toracică. De asemenea, este cunoscut faptul că înotul în piscină, ca şi cel în aer liber, care presupune şi inspirarea de aerosoli, ajută la menţinerea umidităţii căilor respiratorii şi facilitează respirator.”Înotul stimulează inteligenţa copiilor, capacitatea de concentrare, creşte reflexele şi îmbunătăţeşte percepţia spaţială. Acest lucru este cu atât mai evident cu cât copiii încep înotul la vârste foarte mici, adică inclusiv înainte de 12 luni de viaţă. Bebeluşii sunt foarte relaxaţi şi foarte liniştiţi atunci când se află în apă”, precizează specialiştii. Aceştia enumeră câteva beneficii colaterale:
1. Îi invaţă să-şi fixeze ţinte pe care să le atingă
2. Le îmbunătăţeşte încrederea în sine
3. Îi ajută să supravieţuiacă în cazul în care se confruntă cu riscul de înec
4. Poate fi transformat dintr-o formă de divertisment într-un sport de performanţă
5. Reprezintă formula ideală pentru scăderea în greutate
6. Dacă o persoană poate înota fără întrerupere pentru 300 de metri, atunci este pregătită pentru o mulţime de alte activităţi amuzante: scuba diving, snorkeling, scufundări, polo pe apă, poate face parte dintr-o echipă de înot, etc.
7. Înotul este relaxant muscular şi psihic ideal
8. Sculptează corpul
9. Îmbunătăţeşte ritmul cardiac şi respiraţia
10. Creşte imunitatea şi rezistenţa la efort.
Cum alegi locul în care îţi duci copilul la înot
În primul rând contează vârsta copilului. Daca este bebeluş este necesar să alegi un bazin care ofera activităţi adaptate şi care, eventual, permit prezenţa părinţilor în apă, pe lângă instructorul care să asigure ghidaj. Studiile arată că bebeluşii au reflexul de a înota şi că tot ce trebuie să faceţi este să-i ajutaţi să-şi dezvolte acest reflex.Este important sa urmaresti care sunt dotările spaţiului şi care sunt materialele didactice folosite. Vizitează şi vestiarele şi salile de duş pentru a vedea dacă sunt adaptate pentru utilizare atât de către copii cât şi de către părinţi. Este important ca în cazul copiilor mici, sub 5 ani să existe şi spaţiu de joacă cu rol de aclimatizare după încheierea şedinţelor de înot. De asemenea este necesară existenţa unui cabinet medical pentru acordarea primului ajutor în caz de accidente. Laxitatea în privinţa prezentării analizelor medicale nu este un semn bun, pentru că debutul orelor de înot reprezintă o formă de intrare în colectivitate şi această măsură de precauţie îţi protejează copilul, în egală măsură oferind protecţie şi celorlalţi copii care iau ore de înot.Calitatea apei contează
Temperatura apei trebuie sa fie adaptată parametrilor optimi pentru copii, adică să se sintueze între 30-32 grade Celsius, iar aerul între 35 şi 37 grade Celsius. Apa trebuie să fie filtrată fiindcă 80% din calitatea apei din piscină este dată de procedurile de filtrare.Ţine cont şi de faptul că verificarea calităţii apei din piscină trebuie să fie realizată de un labortator acreditat, iar dezinfectarea şi curăţarea suprafeţelor adiacente piscinei trebuie să se facă cu substanţe avizate sanitar de Ministerul Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi de Institutul de Sănătate Publică, care ar trebui să fie biodegradabile şi să nu conţină aldehide fenoli, fosfaţi sau compuşi de oxidare. În caz contrar, copii pot suferi iritaţii, li se pot declanşa alergii sau pot chiar să aibă crize de astm.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu